Egenkapital er verdier i form av penger eller eiendom som du selv eier og som kan dekke en prosentvis andel av verdien på boligen du ønsker å kjøpe. Du kan nemlig ikke låne hele kjøpesummen på en bolig. Noe må du ha spart opp selv.
For å kjøpe bolig må du ha 15 prosent egenkapital. Det vil si at om du vil kjøpe en bolig til tre millioner, må du minst ha en egenkapital på 450.000 kr. I tillegg må du betale ca. 75 000 kroner i omkostninger. Det er mange måter å skaffe denne summen på. Å spare i BSU er en av dem. Noen får også hjelp av foreldre eller mottar gaver.
Kjøper du bolig sammen med noen, så har mest sannsynlig begge noe egenkapital. Det viktigste er å starte sparingen tidlig, slik at boligdrømmen en dag kan bli oppfylt.
Er du under 34 år og har fast inntekt, er det å spare i BSU noe av det lureste du kan gjøre for å sikre deg en god egenkapital. BSU står for Boligsparing for Ungdom, har en ekstra god rente og gir skattefordel. Fyller du din BSU til maksbeløpet på 27.500 kr per år, vil du få en skattefordel på 2.750 kroner. Sparer du litt mindre per år, er det fortsatt penger å hente. Skattefordelen er på 10 % av årets oppsparte beløp.
Dette er lurt å vite om BSU:
- Maksimalt sparebeløp på en BSU konto er 300.000 kroner
- Fra 1. januar 2021 er det kun de som ikke eier bolig som får skattefradrag når de sparer i BSU
- Du kan bruke BSU til påkostninger og vedlikehold, ikke bare til boligkjøp
Kom i gang med BSU
Det å kjøpe bolig er kanskje den største investeringen de fleste gjør i livet. Det er snakk om millioner av kroner, som setter deg i gjeld i flere tiår. Det kan virke skremmende og litt skummelt. Men du trenger ikke kunne alt eller gjøre denne reisen alene. Det er her banken kommer inn, og hjelper deg med å regne ut hvor stort lån din økonomi tåler. Om du har spart opp din del av summen, og alt det økonomiske er på stell, så bistår Sparebanken Øst.
Banken gjør alltid en individuell vurdering av hvor mye egenkapital du må ha og om du har god økonomi til å betale lånet. Her ser også banken på om budsjettet ditt håndterer en renteheving på ca. 3 prosent. Det gir en trygghet for deg og for banken. Dette kalles «betalingsevne».
Når du har dette på plass, kan du få et finansieringsbevis. Dette viser hvor mye du kan kjøpe for og er med å trygge megler og selger. Husk å søke om finansieringsbevis før du starter boligjakten. Da vet du hvor mye du kan låne og du vil ha en fordel i en eventuell budrunde. Finanseringsbevis kan du enkelt søke om i nettbanken, men da må du være kunde i Sparebanken Øst.
Lurt å vite om boliglån:
- Som en hovedregel kan du ikke låne mer enn 85 % av kjøpesummen på boligen
- Du kan ikke låne mer enn fem ganger egen inntekt
- Finansieringsbevis er gratis og er gyldig i tre måneder
Skaff finansieringsbevis
Billigere boliglån for unge
Vi har satt ned renten på boliglånet vårt Boliglån Ung. Er du under 34 år, skal kjøpe din første bolig eller flytte lån – så er det enkelt hos oss. Velg selv om du vil gjøre det digitalt eller snakke med en rådgiver.
Les mer om Boliglån Ung
Det er lett å la seg rive med når du besøker stylede boliger med ulike planløsninger. Men hva er det du egentlig trenger? Et godt tips er å lage lister som står i stil til dine primærbehov. Hva er det du mener er helt nødvendig og hva kan du klare deg uten? Og hva har du faktisk råd til?
I tillegg er det ekstra viktig å være nøye. Les grundig gjennom prospekt og takstrapport. Ikke la deg blende av malte flater og fint interiør. Hvordan er det elektriske anlegget? Hvor mange år er badet? Om mulig, se boligen mer enn én gang og ta med deg en fagperson.
Lurt å sjekke på visning:
- Bad, våtrom og kjeller: Bruk nesa og sjekk om det lukter friskt eller mugg. Spør om dokumentasjon på våtromsarbeid
- Elektrisk: Se i sikringsskapet: Er det dokumentasjon for at anlegget er kontrollert de siste årene
- Vinduer og ytterdører: Spør om alder. Gamle dører og vinduer trekker mer enn nye og å bytte er en stor utgift
- Drenering og fuktsikring: Er det utført drenering. Sjekk fuktslag på veggene
Sju råd fra Dialog Eiendomsmegling
Selv om fremtiden er uviss, er det viktig å sikre seg om noe skulle skje. Og det er mye som kan påvirke din privatøkonomi – alt fra tap av inntekt, sykdom og samlivsbrudd. Som boligeier bør du ha de rette forsikringene. Sparebanken Øst er stolt forhandler av Frende forsikring.
For deg som er under 30 år, har Frende laget en forsikringspakke tilpasset deg som skal flytte for deg selv for første gang. Inkludert i Frende Ung er innboforsikring, reiseforsikring og ulykkesforsikring. Forsikringen kan tegnes av deg som er single og for par.
En god innboforsikring er uansett høyt på listen og bør prioriteres – uansett.
Les mer om innboforsikring
I tillegg er det lurt med en egen husforsikring. Husforsikring dekker skader på bygningen, fastmontert utstyr og hagen. Huset ditt er uerstattelig, så her får du hjelp hvis katastrofen rammer.
Skal du flytte sammen med noen, anbefaler vi deg å lage en samboerkontrakt. Å ha orden i de økonomiske forholdene vil være en god investering for fremtidens opp- og nedturer.
Lykke til med boligjakten og fremtiden!
Boligsparing for ungdom (BSU)
Er du mellom 18 og 33 år og ønsker du sikkert å spare penger slik at du kan kjøpe deg en bolig en gang i fremtiden. BSU gir deg bankens beste rente i tillegg til flere andre fordeler.
Les mer