Åpenhetsloven

Loven skal fremme virksomheters respekt for menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold, samt sikre allmennheten tilgang på informasjon.

Åpenhetsloven er en ny lov som trådte i kraft 1. juli 2022. Den pålegger virksomheter å utføre aktsomhetsvurderinger for å stanse, forebygge og begrense negative konsekvenser på menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.

Omfattet av loven

Sparebanken Øst er omfattet av Åpenhetsloven. Loven gjelder for større virksomheter etter definisjonen i regnskapslovens § 1-5, eller som på balansedagen overskrider minst to av tre fastsatte grenser for salgsinntekt, balansesum eller antall ansatte.

Aktsomhetsvurderinger

Et sentralt element i Åpenhetsloven er å utføre aktsomhetsvurderinger i tråd med OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper. Aktsomhetsvurderinger er en prosess som iverksettes for å identifisere, forebygge, redusere og dokumentere hvordan vi håndterer eventuell negativ innvirkning på grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Aktsomhetsvurderingene skal utføres jevnlig, og minst en gang i året. De skal stå i forhold til virksomhetens størrelse og art, konteksten virksomheten finner sted innenfor, og alvorlighetsgraden av og sannsynligheten for negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.

Sparebanken Øst vurderer risikoen for brudd på grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i tilknytning til egen virksomhet, hos bankens leverandører og forretningspartnere. Forretningspartnere defineres i denne sammenheng som alle som leverer varer og tjenester til banken uten å være en del av leverandørkjeden.

Kontakt

Har du spørsmål knyttet til vårt arbeid for å sikre grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold som du ikke finner svar på i dokumentene over, kan du sende e-post til baerekraft@oest.no og merke e-posten med «åpenhetsloven».

Henvendelsen din vil ble besvart i henhold til gjeldende frister, senest innen 3 uker.

Alle kan derfor varsle om potensielle brudd eller brudd på menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold hos bankens leverandører eller forretningsforbindelser i denne kanalen ved å fylle ut skjemaet under.

Til varslingskanal

Ansvarlighet

Styret i Sparebanken Øst har fattet vedtak om at virksomheten skal drive ansvarlig når det gjelder menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold, og banken har forankret ansvarlighet i styrende dokumenter og rutiner. Alle ansatte og medlemmer i styret har gjennomgått kurs i Åpenhetsloven.

Sentrale styrende dokumenter som beskriver hvordan vi fremmer menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i vår virksomhet og vår verdikjede.

23. april 2023

Menneskerettigheter

Menneskerettigheter er viktigst for oss i Sparebanken Øst. Vi har plukket ut noen som er spesielt relevante for oss som bank. I tillegg er vi opptatt av at leverandører av varer og tjenester til oss må tilfredsstille bankens verdier og krav til bærekraft og ansvarlighet gjennom hele verdikjeden.

Mer om menneskerettigheter