Dagens Spire: «Hjem» til Vestfossen

Vestfossen skal igjen bli kjent under tittelen "Hjem", denne gangen er det kunst som gjelder

4. mai åpnet nemlig direktøren av Nasjonalmuseet, Ingrid Røynesdal årets utstilling på Vestfossen Kunstlaboratorium (VKL). Og synes du tittelen lyder kjent, så er den ment for å trekke assosiasjoner til den norske TV-serien fra 2012. Den som ble spilt inn i nettopp Vestfossen, og vises i utdrag, side om side med klipp fra hovedkunstner Sverre Bjertnæs sine verker opp gjennom årene. 

Det viktige med utstillingen er ikke enkeltverk, men å skape et nytt blikk for kunsten ved å forstyrre hvordan vi vanligvis ser kunst. Kjetil Røed, kunstanmelder i Drammens Tidende.

Sverre Bjertnæs i sentrum

Utstilling er dominert av et 24 meter langt maleri «Lakseskatten» som dekker en hel vegg i det lyse store rommet i 2. etasje. Da vi var på besøk, rett før utstillingen åpnet, la kunstneren en absolutt siste hånd på verket etter intens jobbing gjennom vinter og vår. Maleriet har et dystert tema med lobotomering, sterilisering og terror. Men med sine sterke farger, motivsammensetning og tekst fremstår budskapet i et helt spesielt lys. Krakkene som står midt i rommet er der for en grunn. Her skal man sitte, bevege seg bortover langs maleriet og la inntrykkene flomme inn over seg. 

Allerede fra du går inn døren begynner kunstreisen. Fra den store skulpturen som stanger hodet i taket og gjennom fire etasjer i det rustikke bygget som huser VKL. Hovedutstillingen rommer 40 verk laget av den norske maleren og skulptøren. Han som startet sin karriere allerede som 15-årig elev hos Odd Nerdrum. Og nå, i en alder av 48 år, kan se tilbake på en rekke separatutstillinger i kjente gallerier verden over, anerkjente stipend, samarbeid med de fremste norske malere, og boken «Mine bilder – om kunst og alkoholisme».

Et tap for kunstverden

Utstillingen viser hele spekteret av Sverre Bjertnæs sitt kunstnerskap og består av 40 malerier og skulpturer. Objektene varier i størrelse, alder – og i kvalitet. Det er hans kunstkollega, Vestfossen-baserte Fredrik Værslev som har hengt opp verkene. En utstilling bygget opp med kløkt og uventede perspektiver hvor hver skulptur har fått sin egen plass i lyset. Lys og skygge fra skulpturene forteller et eget språk og viser at det alltid er minst to sider av en sak.

Kunstneren er nemlig åpen om at dårlige perioder i livet har satt sitt preg på arbeidenes kvalitet. Faktisk hender det ofte at han kjøper tilbake kunst han selv har laget i disse periodene. Malerier han ikke er fornøyd med kan han finne på å male over igjen. Det vil si at flere av den formidable kunstnerens verk dermed er tapt for all fremtid.

Kunst for alle

Både Vestfossen Kunstlaboratorium og Sparebanken Øst er opptatt av å folkeliggjøre kunst i forskjellige former.

Derfor har vi valgt å gi økonomisk støtte slik at all type kunst kan komme frem i lyset og oppleves, sier Per-Øyvind Mørk, Sparebanken Øst.

Gjennom en årrekke har Sparebanken Øst støttet ulike kunstutstillinger i VKL og vi er nå inne i andre året av en tre-årig avtale med VKL. Vi har gang på gang latt oss imponere over innhold, variasjon, og ikke minst det høye besøkstallet for utstillingene.

Hvert år kommer folk fra nær og fjern til Vestfossen. Kunstsenteret har siden starten i 2003 opparbeidet seg et godt rennommé som et senter for internasjonal samtidskunst av høy kvalitet, med en målsetning om å gjøre kunst tilgjengelig for alle. Og det har de lykkes med!

Vi er enormt glade for støtten vi får fra Sparebanken Øst. Den bidrar til at Kunstlaboratoriet har fått et langt bredere program, er mer tilgjengelig og lokalt forankret enn noen gang, spesielt gjennom satsningen på eldre norsk kunst i Galleri Star. Lars Andreas Kristiansen, Daglig leder Vestfossen Kunstlaboratorium.

Årets kunstnere

Utstillingene du nå kan se på VKL ble bestemt for flere år siden. Helt siden november har det blitt jobbet med tilrettelegging av lokalene. Blant annet har en vegg blitt revet, for å få plass skulpturen, det er bygget hyller til skulpturene og vegger er malt for å skape riktig stemning for den utvalgte kunsten. Dette er årets kunstnere;

Aase Gulbrandsen, Samtaler med minnet

På de hvite veggene i «Utstillingshallen»  finner du en rekke små og store kullmalerier. Aase Guldbranden var et naturmenneske og mange av hennes verk er blitt til ute i naturen, der hun likte seg aller best. Og hvor hun mente at det fantes så mye mye mer enn det vi ser.

Johan Fredrik Eckersberg, Fra Hallingdal til Madeira

I «Galleri Star» vises malerier fra kunstneren med bakgrunn fra Drammen. Gjennom Stiftelsen Tingstua har Sparebanken Øst i årenes løp kjøpt flere av hans verk. Noen av disse er nå utlånt til VKL og årets utstilling hvor motivene spenner seg fra norske daler og byer til den portugisiske øya Madeira. Eckersberg selv ble ikke helt anerkjent i sin tid, men han startet en malerskole hvor mange store kunstnerne gikk i lære.

Prosjektrommet: Fabrikken – en fortelling i tre akter

Her følger vi sporene som sitter i Kunstlaboratoriets vegger, og viser historien om papirproduksjonen i Vestfossen. Fortellingene er hentet fra Vestfoldarkivet, fra samtaler med folk i lokalmiljøet, og fra en forestilling i regi av Nationaltheatret.

Mesainen: VKL sin egen samling

VKL har hatt som ambisjon å bygge opp sin egen samling. Dermed har de opp gjennom årene kjøpt enkeltverk fra utstillingene sine. Noen av disse kunstverkene har de nå samlet i Mesainen. Du kan kanskje huske denne rosa krabaten?

3D Galleri

Og er du nysgjerrig på hvilke utstillinger som er blitt gjestet VKL tidligere, da kan du se disse i 3D, helt tilbake til 2018. Enten kan du i ro og mak besøke nettsiden deres eller du kan la det bli avslutningen på ditt besøk på årets utstilling. Se etter den digitale tavle og ta en virtuell tur.

Mer om utstillingene kan du lese om på VKL sin egen nettside

 

 

Les mer om nærmiljøtiltak som har fått støtte

I serien #DagensSPIRE gir vi deg innblikk i prosjekter som har fått støtte fra Gavefondet SPIRE. Her kan du lese mer om hvordan de påvirker alle innbyggerne i nærmiljøet.

Les mer
9. juni 2022

Verdenskunst i Vestfossen

På kunstlaboratoriet i Vestfossen kan du se både tradisjonell og samtidskunst i flotte omgivelser. Utstillingen i 2022 hadde spennende innslag med kunst fra hele verden. «Litt New York» som daglig leder Lars Andreas Kristiansen sa den gang.

Se film og les om utstillingen