Svært mange av henvendelsene vi får til kundesenteret vårt dreier seg om BankID. Så nå vil vi forsøke å klargjøre hva som er hva og hvorfor du bør laste ned, aktivere og begynne å bruke den nye BankID-appen.
Last ned BankID-appen steg for steg
Hva er BankID
BankID er din digitale legitimasjon og signatur, på lik linje som pass er din fysiske legitimasjon. Du bruker BankID for å bekrefte hvem du er – elektronisk.
BankID er ikke en fysisk gjenstand. Det er en elektronisk identifisering som du får tilgang til ved å bruke fødselsnummer, personlig passord og engangskode fra kodebrikke eller ved å bekrefte et varsel fra BankID-appen.
Når trenger man BankID?
Du kan bruke BankID blant annet når du skal logge deg på nettbanken, NAV og Altinn, eller for eksempel når du skal søke om lån eller barnehageplass. BankID fungerer i alle norske banker og offentlige tjenester. Med BankID trenger du ikke å møte opp personlig for signering av avtaler eller søknader.
BankID bestiller du i nettbanken til banken din.
Hvordan logge inn med BankID
Det er to metoder å gjøre dette på:
- Ved å bekrefte innlogging gjennom BankID-appen. Her kan du velge å identifisere deg med biometri (ansiktsgjenkjennelse/fingeravtrykk) eller med personlig passord.
- Ved hjelp av kodebrikke som gir deg en engangskode. Her kreves det at du bruker det personlige passordet
Kodebrikke
Kodebrikken er en fysisk gjenstand som genererer engangskoder og er et sikkerhetselement som gjør at du kan bruke BankID-en din. Du får kodebrikke fra oss når du oppretter nettbankavtale. Ved å trykke på kodebrikken får du opp en engangskode. Sammen med fødselsnummer, engangskoden og et personlig passord får du tilgang til å signere elektronisk eller identifisere deg/logge inn.
Kodebrikken må du oppbevare på et trygt sted, og du må ikke kaste den selv om du aktiverer BankID-appen. Det vil være tilfeller hvor du må bruke den, for eksempel om du mister telefonen din.
BankID-app
BankID-app er en enkel og sikker måte å bruke BankID til innlogging i banken eller offentlige tjenester via mobil. Du bruker BankID-appen til å bekrefte at du er i ferd med å bruke BankID-en din.
Når du har aktivert BankID-appen trenger du som sagt ikke bruke kodebrikke, men husk likevel å oppbevare den på et trygt sted.
BankID og biometri
Ved å bruke innlogging med ansiktsgjenkjenning eller fingeravtrykk, ofte omtalt som biometri, vil du få en enda bedre brukeropplevelse i BankID-appen. Du slipper å bruke passord, samtidig ivaretas sikkerhet og personvern på en trygg måte. Du aktiverer ansiktsgjenkjennelse eller fingeravtrykk i BankID-appen, eller les mer om det her.
Det er også mulig å bruke BankID-appen med ansiktsgjenkjennelse eller fingeravtrykk som et innloggingsalternativ i nettbanken vår. Skriv inn fødselsnummeret og følg instruksene på pc skjermen og mobilen.
Slik bruker du BankID-appen:
– Velg innloggingsmetode BankID
– Tast inn fødselsnummer
– Du vil få et varsel fra appen på mobilen din
– Bekreft denne ved å trykke på «Ja det er meg»
– Gå tilbake til innloggingssiden
– Tast inn ditt personlige passord (samme som hvis du bruker kodebrikken)
Den aller viktigste fordelen ved å bruke BankID-appen er at du kun trenger mobilen din når du skal logge inn med BankID på et nettsted.
Du kan laste ned BankID-app i Google Play eller App store. Se beskrivelse for hvordan du gjør dette, steg-for-steg.
Mobilbank
Mobilbank er så enkelt som en mobilversjon av nettbanken. Enkel innlogging og sikker i bruk. Når du har lastet den ned, logger du inn ved hjelp av fingeravtrykk eller kode. Her kan du foreta det meste av det du trenger i hverdagen. Du kan betale regninger, tegne forsikring, endre på lånet ditt og selvsagt også se hvor mange penger du har på konto.
Telefonen din har du jo alltid med deg, så med mobilbank kan du si at du har banken i lomma hvor enn du er.
Nettbank
Nettbanken bruker du enklest fra en PC. Du får tilgang til nettbanken ved å logge deg inn fra forsiden på oest.no – eller gå fra innlogget mobilbank til fullversjon av nettbank. En av tjenestene du kun kan gjøre fra nettbanken er å bestille ny BankID.
Vi håper du ble klokere og fikk litt mer orden på begrepene!
Hvis du vil vite mer, finner du alt om dette temaet her.