Er du førstegangskjøper?

Å starte jakten på sin første bolig kan være både spennende og skummelt.

Det er mye å tenke på og sette seg inn i, men heldigvis finnes det mange gode råd å få for deg som skal søke om boliglån for første gang.

Førstehjemslån

Vi har tatt en prat med avdelingsbanksjef i Sparebanken Øst, Anette F. Green som gir noen gode tips til deg som skal ut å kjøpe din første bolig.

Er du under 33 år og har fast inntekt, bør du spare penger på Boligsparing for ungdom (BSU) og starte med dette så tidlig som mulig. Det er den mest lønnsomme og risikofrie spareformen som finnes i dag, med mange fordeler og gode betingelser. Du får en veldig god rente, i tillegg til fradrag på skatten. Det beste tidspunktet å begynne sparing på er når du bor hjemme og har få eller ingen utgifter, sier avdelingsbanksjef i Sparebanken Øst, Anette F. Green.

Sparer du 27 500 kroner hvert år på en BSU-konto, kan du trekke fra 5 500 kroner på skatten for 2022. Har du mulighet, er det lurt å spare til du har nådd maksbeløpet på 300 000 kroner. Men husk at pengene må brukes til å kjøpe bolig eller nedbetale boliggjeld og at du kun kan opprette BSU én gang. Fra 1. januar 2023 reduseres skattefradraget til 10%.

Kan en førstegangsetablerer få lånefinansiert hele kjøpesummen?

Nei, i boliglånsforskriften har regjeringen vedtatt at du må ha 15 % egenkapital, enten i oppsparte penger eller som dekkes inn med sikkerhet i annen eiendom. Dersom du ikke har egenkapital nok selv, kan foreldrene dine hjelpe deg ved å stille sikkerhet i egen bolig og eventuelt være medlåntakere. Det er et stort ansvar for foreldrene, så dere må vite hva dette innebærer.

Hva slags type bolig er det lurt å se etter for førstegangsetablerere?

Her er det de totale utgiftene for hver enkelt boligtype som gjelder for å se hva som lønner seg for deg. Husk at det er forskjell på utgifter i en selveierleilighet og en borettslagsleilighet.

Dere har et eget boliglån for unge. Hva skiller det fra et vanlig boliglån?

Bolig lån for unge er et låneprodukt for de mellom 18-33 år. Det gir gunstigere lånerente og gode betingelser på sparekonto og BSU.

Få oversikt over utgifter

Før du kan kjøpe bolig, må du sørge for å ha økonomi til å betjene et boliglån. Gjør et overslag over hva det vil koste deg å bo. Det er mange som får seg en overraskelse i forhold til utgiftene de får – som de ikke har tenkt på når de fremdeles har bodd hjemme. I regnestykket/budsjettet må du huske å ta med faste utgifter som strøm, kommunale avgifter, forsikring og eventuelt husleie. Har du studielån og billån må også dette med. I tillegg kommer alle andre kostnader som ikke er faste, dvs. mat og drikke, klær og sko, personlig pleie, mediebruk/telefon, reise kollektivt/bil, husholdningsartikler, møbler, bil osv. Det er også smart å ha rom for sparing, pensjon, ferie og andre drømmer.

I tillegg har Anette følgende tips

Skaff deg en livsforsikring som hjelper deg økonomisk dersom du ikke kan jobbe mer pga. sykdom eller ulykke.
Er dere to om å kjøpe bolig blir også kostnadene fordelt på to. Da er det viktig å ha en god samboerkontrakt dersom det blir brudd eller en av dere ønsker å kjøpe seg ut.

Ikke kjøp for dyrt, det er ikke noe gøy «å bo seg i hjel». Tenk på at renten kan endre seg, og at den er historisk lav nå. Bankene tar høyde for at du som kunde skal klare 5 % renteøkning, men ha et bevisst forhold til deg selv også. Det er viktig å ha råd til å leve.
Kredittkort er ikke den beste starten på voksenlivet. Ikke skaff deg det, dersom det ikke er et helt nødvendig behov.

Slik går du frem som førstegangsetablerer

Du kan søke om boliglån på nett, men vi anbefaler alltid å avtale et møte med en kunderådgiver når du skal ta opp ditt første boliglån. Da vil du få gode råd og en plan tilpasset økonomien din.

For å få lån må vi vite noe om din inntekt og gjeld. Gir du oss din godkjennelse i Altinn kan vi selv hente inn den nødvendig informasjon fra skattemeldingen din. Vi må vite hvor mye egenkapital du har – om det er penger på konto, eller om det er sikkerhet i annen bolig, f.eks i dine foreldres bolig. I så fall må vi også ha de ulike dokumentene fra foreldrene dine.

Viktige begrep du vil støte på

DOKUMENTAVGIFT:
Når du kjøper bolig, må man betale en omsetningsavgift til Statskassen på 2,5 % av kjøpesummen. Dette skjer når man tinglyser nye eiere hos Statens Kartverk. Gjelder ikke ved kjøp av borettslag eller andels- og aksjeleiligheter.

EGENKAPITAL:
Det er et krav til egenkapital ved kjøp av bolig. Det kan være i form av oppsparte midler, f.eks. BSU eller pant i annen bolig. Ved kjøp av bolig til eget bruk er hovedregelen 15 % egenkapital.

FINANSIERINGSBEVIS:
En bekreftelse fra banken på at du kan kjøpe bolig opptil en gitt sum.

REALKAUSJON:
Når en kausjonist stiller med tilleggssikkerhet, f.eks. i form av egen bolig eller hytte.

MEDLÅNTAKER:
Den personen som du skal ta opp lån sammen med. Denne personen er ansvarlig for å betjene lånet sammen med hovedlåntaker. Vanligvis kjæreste, samboer eller ektefelle.

Boliglån for unge

Ordforklaring

Selveier:
Ingen husleie, vanlige bokostnader må dekkes. Dokumentavgift på 2,5 % av kjøpesummen.

Borettslag:
Husleie som dekker kommunale utgifter og annet som bl.a. renovasjon, bygningsforsikring og TV. Men vær obs, her er det store variasjoner. Ingen dokumentavgift.