Hvor mye kan jeg låne?

Drømmeboligen i sikte? Inntekt, gjeld og hvor du er i livet har innvirkning på hvor mye du kan låne i banken.

–Det aller første mange spør om er: Hvor mye kan jeg låne? Men husk at det ikke alltid er lurt å ta opp så mye lån som mulig. Ta heller opp det beløpet du faktisk trenger, og som du er i stand til å betale tilbake hver måned. Dette er første tips fra Hanne Cecilie Bekkelund-Skogen, Fredrik Vangen Grønvold og Marianne Stensland, som alle er rådgivere i Sparebanken Øst og jobber i Hokksund.

Flytt lånet til oss Snakk med en rådgiver

Boliglån er noe det snakkes mye om i møterommene i banken. For hva gjør du om du har funnet drømmeboligen, men usikker på om økonomien strekker til? Da bør du lese dette. 

Hanne Cecilie Bekkelund-Skogen, Fredrik Vangen Grønvold og Marianne Stensland, som alle er rådgivere i Sparebanken Øst og jobber i Hokksund.
(f.v) Marianne Stensland, Hanne Cecilie Bekkelund-Skogen, og Fredrik Vangen Grønvold er rådgivere i Sparebanken Øst og jobber i Hokksund.

Kriterier for boliglån

Lånebeløpet du kan få avhenger av en rekke faktorer, inkludert din inntekt, kredittvurdering, og hvor mye gjeld du allerede har. Når banker skal låne ut penger, må de forholde seg til utlånsforskriften.

–Det er vår jobb å bli kjent med kunden og kartlegge betjeningsevnen. Det er nok en fordel at Sparebanken Øst har lokale kontorer. Vi er tilgjengelige, har alltid tid til en prat og er opptatt av å gi god økonomisk rådgivning. Det er mye å sette seg inn i når man skal ta opp lån, sier Marianne.

– Og når du kommer til oss er det ingenting som heter dumme spørsmål. Det er vår oppgave å kunne dette, så spør i vei, kommer det kjapt fra Hanne Cecilie.

De er alle enige om at noe av det første man skaffer seg når man jakter bolig, er et finanseringsbevis. Dette er en skriftlig bekreftelse på hvor mye du kan få låne i banken. Har du et finansieringsbevis er du klar til å delta i budrunden. Er du kunde i Sparebanken Øst, kan du søke om dette i nettbanken.

Les mer om finanseringsbevis

Regler for boliglån

  • Din samlede gjeld skal ikke overstige fem ganger årlig inntekt før skatt.
  • Du skal tåle en renteoppgang på 3 prosentpoeng.
  • Du må minimum ha 15 prosent i egenkapital ved kjøp av primærbolig.
  • Du kan søke om maksimalt 30 års nedbetalingstid for boliglånet.

Ha oversikt over økonomien

Et verktøy rådgiverne ofte bruker for å synliggjøre hva et lån innebærer, er Sparebanken Østs budsjettmal. Den gjør det lettere å se hva man har å rutte med i hverdagen når lånet skal betales ned.

– Da ser man tydelig hvordan kostnadene fordeler seg. Har du igjen noe i slutten av måneden, sett den på en sparekonto og spar opp en buffer. Det trengs i disse tider med høye renter og matpriser, tipser Hanne Cecilie.

Hva er verdien på boligen?
Hva er egenkapitalen?
Hvor mye vil du låne?
Nominell rente i %
Nedbetalingstid
15.026 kr/mnd
Belåningsgrad: 72 %
Effektiv rente fra 5,46 %. ved lån på 2,5 millioner over 25 år. Gjelder Grønt førstehjemslån. Søknader vurderes individuelt. Gebyrer er ikke med i utregningen i kalkulator.
Nedbetalingsplan

Alder og boliglån

Å bytte bolig er ofte forbundet med endring i livssituasjon. Du skal kjøpe ditt første hjem, ditt neste hjem sammen med noen, du opplever brudd i parforhold og som pensjonist vurderer mange å finne seg en mindre bolig. Alder og livssituasjon har noe å si for hvor mye du kan låne til bolig.

Når du blir eldre, vil banken eller långiveren vurdere hvor lenge du har igjen før pensjonsalder.

–Dette kan påvirke hvor mye du kan låne, da banken vil ønske å være sikker på at du har tilstrekkelig med tid til å betale tilbake lånet før du pensjonerer deg eller at du klarer å betjene lånet som pensjonist, sier Fredrik.

Banken eller långiveren vil også vurdere din livssituasjon, inkludert din familiesituasjon, arbeidsstatus og fremtidsutsikter. Hvis du har en fast inntekt og stabilitet i livet ditt, vil dette gjøre det lettere for deg å få et lån, selv om du kanskje ikke har så mye egenkapital. Hvis du er selvstendig næringsdrivende eller midlertidig ansatt, må banken sikre seg at du har stabil inntekt i fremtiden.

Ditt første boliglån

For studenter som ønsker å kjøpe sin første bolig, kan det være utfordrende å få et tradisjonelt boliglån på grunn av mangel på fast inntekt og lite eller ingen egenkapital.

– Vi prøver alltid å finne gode løsninger. Hva skal til for å få det til om man mangler litt? Da kan man for eksempel undersøke muligheten for kausjonist, kjøpe sammen med noen, sparetips eller kanskje noen i familien kan bidra med en gave, sier Fredrik.

Førstehjemslån er også en annen type boliglån som er tilgjengelig for unge låntakere. Disse lånene er spesielt utformet for personer som kjøper sin første bolig. Det å komme seg inn på boligmarkedet for første gang kan virke litt vanskelig. Derfor får du ekstra gode betingelser med førstehjemslån i Sparebanken Øst slik at det skal bli litt enklere for deg.

– Grønt førstehjemslån gir de aller beste betingelsene, understreker rådgiverne.

Grønt førstehjemslån Førstehjemslån

Flere muligheter for boliglån

Det finnes måter å øke lånet ditt på. Her er noen tips:

Kausjonist: En kausjonist er en person som garanterer for lånet ditt og er villig til å betale tilbake lånet hvis du ikke klarer det. Å ha en kausjonist kan styrke lånesøknaden din og øke sjansene for å få et større lån. Kausjonisten bør ha god økonomi og kredittverdighet.

Medlånetaker: Å inkludere en medlånetaker i lånesøknaden kan også øke lånebeløpet ditt. En medlånetaker deler ansvaret for tilbakebetalingen av lånet og kan forbedre lånesøknaden din ved å styrke kredittverdigheten og den økonomiske situasjonen.

Øke egenkapitalen: Jo mer egenkapital du har, desto større mulighet har du til å få et større boliglån. Spar opp penger som kan brukes som egenkapital. Dette viser at du har en sunn økonomi og kan håndtere et større lån.

Redusere gjeldsbyrden: Hvis du har annen gjeld, som kredittkortgjeld eller studielån, er det lurt å redusere denne byrden før du søker om boliglån. Långivere vurderer gjeldsgraden din, og å ha mindre gjeld øker sjansene for å få mer boliglån.

Forbedre kredittverdigheten: En god kredittscore er viktig for å få et større boliglån. Betal regningene dine i tide, begrens antall kredittforespørsler og hold gjeldsbelastningen lav. Ved å forbedre kredittverdigheten øker du sjansene for å få bedre lånevilkår.

Bruk banken

Det er mye å sette seg inn i når man skal kjøpe bolig. Derfor er det å bruke banken et viktig utgangspunkt for mange til å skaffe seg oversikt og faktisk se hva som er realistisk å låne.

– Når man først har den tanken om at man skal flytte, så kom til banken. Da er det enklere å se hvilke muligheter man har. Det er vår jobb å gi gode råd, samt finne løsninger, oppfordrer Fredrik.

– Vi er også opptatt av å bevisstgjøre folk. Ja, du kan få det lånet, men hvordan blir økonomien din i hverdagen når det skal betales tilbake? Vi ønsker jo ikke at folk skal bo seg i hjel, så vi må også veilede, legger Marianne til.

Så snuser du på et nytt sted å bo eller har drømmeboligen i kikkerten?

Da er Hanne Cecilie, Marianne og Fredrik helt tydelige. Ta kontakt med oss og ta en prat. Skaff deg et finansieringsbevis med én gang så du er klar om drømmeboligen dukker opp, og vær realistisk om din økonomiske situasjon.

– Det er derfor vi her. Bruk oss til å sparre og drodle, slik at du kan finne løsningen som passer deg og din økonomi. Det er tross alt jobben vår, sier de med et smil.

Ta kontakt med oss

Ofte stilte spørsmål

  • Hvordan søker jeg lån på nett?
  • Hvordan flytter jeg boliglånet til Sparebanken Øst?
  • Hvor finner jeg mine lånesøknader?
  • Kan jeg søke om finansieringsbevis?
  • Hvor sender jeg inn vedlegg eller kommentarer til lånesøknaden?
  • Kan jeg få avdragsfrihet?
  • Hva er effektiv rente?
  • Hva er nominell rente?
  • Kan jeg få fastrente? (binde renten)
  • Kan jeg få mellomfinansiering?
  • Hvordan betaler jeg rammelånet? (Nedbetalingsplan)
  • Har dere miljøvennlig boliglån?
  • Hjelp med ukjente begreper
23. mai 2023
Aktuelt

Sjekkliste ved kjøp av bolig

Frode L. Nyhus i Dialog Eiendom guider deg gjennom et vellykket boligkjøp fra budsjett og visning til kontrakter og reklamasjon. Se sjekklisten på åtte enkle punkter.

Se sjekklisten
19. mai 2023
Aktuelt

Kjøpe eller bytte bolig?

Dagens rentenivå fører til usikkerhet hos mange, om du skal inn på boligmarkedet eller bytte bolig. Kristian Haaland, salgssjef personmarked, har noen gode råd til deg.

Se tipsene her
4. april 2019
Aktuelt

Hva koster boliglånet ditt?

Du er i modus for å kjøpe deg bolig og har kanskje gjort deg opp en mening om hva slags bolig du ønsker deg.

Men hva vil den egentlig koste?