Sju gode råd i urolige tider

En økonomisk sjekk kan gi deg den viktige oversikten

Det er ikke til å legge skjul på at hverdagen har blitt dyrere for folk flest. Økte priser på blant annet mat og strøm, samt heving av lånerentene setter sine spor i folks personlige økonomi. Men det finnes løsninger. En rådgiversamtale med banken vil gi deg nyttige tips om hvordan du kan få mest mulig ut av pengene dine og fortsette å ha en sunn økonomi.

Bli kontaktet av en rådgiver

–Personlige rådgivere som er tilgjengelig for deg i nærmiljøet ditt, er det som er unikt for Sparebanken Øst. Med økte renter og strammere økonomi, kan vi tilby et sted hvor folk faktisk kan komme inn og snakke om økonomien sin. Det merker vi er en trygghet for mange i disse tider, sier kundedirektør, Espen Sollien.

kundedirektør, Espen Sollien, i Sparebanken Øst.

Uansett sesong, så er det viktig å ta en sjekk på egen økonomi med jevne mellomrom– slik at den forblir sunn i tiden som kommer.

–Med flere renteendringer fra Norges Bank, gjelder det å ha oversikt over pengeforbruket ditt. Der kan vi hjelpe, understreker Sollien.

Sju tips til å få kontroll på økonomien:

  1. Lag et budsjett: Lag en oversikt over inntektene og utgiftene dine. Dette hjelper deg å se hva du bruker, samt å finne områder der du kan kutte unødvendige utgifter.
  2. Spar automatisk: Sett opp automatiske overføringer til en sparekonto hver måned. Dette gjør det enklere å spare jevnt og kontinuerlig.
  3. Prioriter buffer: Bygg opp en buffer med nok penger til å dekke 2-3 månedslønninger. Dette gir trygghet om noe uventet skulle skje.
  4. Betal ned kredittkortgjeld: Betal ned gjeld med høy rente først, som kredittkortgjeld. Dette reduserer de totale rentekostnadene.
  5. Reduser utgifter: Gå gjennom abonnement, sammenlign priser før innkjøp og bruk handlelister for å unngå å bruke unødvendig mye på mat.
  6. Gå gjennom forsikringene: Sjekk at du ikke er overforsikret eller underforsikret for fremtiden.
  7. Selg det du ikke trenger; bruk Finn, Tise eller Facebook. Da får du ryddet opp i eget rot. Og kjøp brukt der du kan.

Enkle grep for å redusere utgiftene

Det trenger ikke være noe galt med økonomien for å gå gjennom spareavtaler, utgifter og forsikringer. En gjennomgang med jevne mellomrom er sunt. Det handler om å ha oversikt og kontroll.

– Når utgiftene blir større og rentene øker, er sparing en viktig øvelse for å ta vare på egen økonomi. Det er mange grep man kan ta for å redusere utgifter, men da krever det at man setter seg inn i hva man har av inntekter og utgifter, sier Sollien.

Å sette opp en budsjett, kan være en god måte for å få oversikt. Da er det også lettere å se hvor mye du kan sette av til uforutsette utgifter – og hva du kan sette av til mer langsiktig sparing.

Sett deg et mål – lag et budsjett

Tenk langsiktig om sparing og egen økonomi

Det er flere grunner til at det kan være smart å spare penger. Uforutsette utgifter kommer gjerne når du minst venter det og da er det fint å ha oppsparte midler på en egen konto dersom vaskemaskinen skulle ryke, bilen får en skade eller kanskje du opplever at en tur til tannlegen ble litt mer kostbar enn du var forberedt på. Innskuddsrentene har gått opp i det siste, og det finnes en rekke spareprodukter som passer deg og dine sparemål. Det er mest å hente hvis du skal spare over tid og låser innskuddet med 6 eller 12 måneder.

Finn ditt spareprodukt

Tenker du å plassere penger og la de stå over lengre tid kan fond og plasseringskontoer være en god løsning. Sparer du langsiktig vil du normalt sett få mer igjen for pengene dine om du sparer i fond, men det kan også innebære mer risiko.

Les mer om fond

Blir utgiftene litt for store fra måned til måned? Sjekk om du kan gjøre noe med nedbetalingstiden på lånet ditt slik at du ikke betaler like mye i måneden.

Les mer om nedbetalingsplan

Du kan logge deg inn i nettbanken og gjør denne endringen selv. I nettbanken kan du forresten også endre trekkkonto, månedlig innbetaling og mye mer.

Logg inn i nettbank

Ta en prat med rådgiverne i banken

Det er flere grunner til at en personlig rådgiversamtale er gull verdt – om det gjelder din nåværende økonomiske situasjon eller du planlegger for fremtiden. Det er mange korsveier i livet der veiledning kan gi deg et godt grunnlag for valgene du gjør. Skal du kjøpe bolig, er det mye å sette seg inn i. Da er det godt å sparre med noen som vet riktig vei å gå slik at du sikrer drømmeboligen på en trygg måte.

– Det er mange som ser verdien av fysiske møter. Spesielt yngre, som for eksempel ikke har kjøpt bolig før, vil gjerne komme inn og møte et menneske som kan vise dem hvordan ting fungerer, understreker Sollien.

Og det er ofte ved de store hendelsene i livet at banken ser at mange ønsker økonomisk rådgivning.

–Vi følger jo kundene gjennom alle slags hendelser, fra familieforøkelse og hyttekjøp til håndtering av dødsbo. Det er viktig for oss å bruke kunnskapen vår slik at du får best mulige råd. sier Sollien.

Slik forbereder du deg til møte
med rådgiver i banken:

  • Ta kontakt på forhånd og gjør en avtale. Da får også rådgiveren din forberedt seg.
  • Gi rådgiveren samtykke til å hente ut opplysningene dine før du kommer. Har du for eksempel lån andre steder, ta det med. Da får dere begge full oversikt.
  • Tenk gjennom hva planene dine er fremover. Er det noe du drømmer om, eller noe du er bekymret for?

-Når vi vet hva du er opptatt av, kan vi planlegge sammen med deg og sikre deg et best mulig liv økonomisk sett, understreker Sollien.

1. september 2023
Aktuelt

Mer tilgjengelig for deg!

Vi ønsker å være tilstede når du trenger oss – digitalt, på telefon eller fysiske møter. Velg det som passer deg best.

Ta kontakt med oss
31. mai 2023
Aktuelt

Hvor mye kan jeg låne?

Inntekt, gjeld og hvor du er i livet har innvirkning på hvor mye du kan låne i banken. For hva gjør du om du har funnet drømmeboligen, men usikker på om økonomien strekker til?

Da bør du lese dette
4. mai 2023
Aktuelt

Derfor er forsikring viktig

Skal du nedprioritere forsikringene dine i en vanskelig økonomisk tid? Få våre beste råd og et tankevekkende regnestykke her.

Viktig om forsikringer