Det er ikke alltid så lett å komme i gang når man skal gå egen økonomi etter sømmene. Kanskje du trenger litt veiledning rundt lån, sparing eller forsikring? Da kan en rådgiver i banken hjelpe deg på veien. De kan finne løsninger som passer din økonomi og dine mål for året.
Årets viktigste sjekkliste
Alle kan ha nytte av en årlig gjennomgang av hele sin økonomi. Gjør det nå når alt er nytt og du har mulighetene til å begynne året med gode økonomirutiner. Særlig viktig er det om du vet om større hendelser eller livsendringer som får betydning for økonomien.
Still deg selv disse spørsmålene for å få oversikt
- Hva betaler jeg i lån?
Skaff deg oversikt over lånene dine
Har du riktig betingelser på boliglånet ditt? Har du flere lån du kan samle? Kanskje er du i en situasjon der du kan betale ned mer på lånet ditt og bli kvitt gjelden raskere? Eller har du behov for lenger nedbetalingstid for å sitte igjen med noe mer penger hver måned?
Ny verdivurdering etter oppussing
Har du/dere gjort en større oppussing/renovering kan det være lurt å snakke med banken om det er smart å ta en verdivurdering.
En verdivurdering vil kunne fastslå boligens antatte verdi i dagens marked, noe som igjen kan hjelpe deg enten du skal søke om nytt lån til oppussing, refinansiere, selge eller bare ønsker å se hva din bolig er verdt. Vurderingen kan gjøres av en megler eller en takstmann.
Har du en kausjonist på boliglånet ditt, kan personen frigjøres hvis en ny verdivurdering viser at boligens verdi har økt.
Annen gjeld
Mange har kanskje ikke bare boliglån, men også annen type gjeld. Betal ned gjeld med høy rente først, som kredittkortgjeld. Dette reduserer de totale rentekostnadene.
- Sparer jeg nok – og på en smart måte?
Enten du sparer til hytte, båt eller en feriereise, kan det være lurt å sette opp en egen sparekonto. Det er enkelt å åpne nye kontoer i nettbanken, og du kan velge å spare i fond eller med en sparekonto. Snakk med banken om hvilken sparekonto som passer til formålet. Sparing på kontoer med høyere rente enn brukskonto er en trygg og smart måte å sette av penger på.
Hvilken type konto du velger, er avhengig av hvor lenge du skal spare.
BSU for deg under 34 år
BSU er det beste valget for deg under 34 år som skal spare til egen bolig. Sparingen gir både skattefradrag og bankens beste rente, i tillegg til en god start på egenkapital til egen bolig. Sparer du 27 500 kroner på ett år (det er maksbeløpet), reduseres skatten din med 2.750 kroner per år.
Pengene du sparer må brukes til fremtidig boligkjøp eller nedbetaling av boliglån.
Banksparing eller fond
Kanskje du ønsker å komme i gang med en egen sparekonto for barnet/barna? En sparekonto for barn er for barn i alderen 0–15 år. Her kan sparing i fond være et godt alternativ da en slik sparing ofte er langsiktig.
- Har jeg en bufferkonto for uforutsette utgifter?
Sørg for å ha litt penger i bakhånd hvis det skulle skje noe uforutsett. Dersom vaskemaskinen eller fryseren ryker, gir det deg en trygghet å vite at du har penger liggende til slike utgifter, og at du slipper å bruke kredittkort eller dyre forbrukslån. En god tommelfingerregel er å ha en buffer med nok penger til å dekke 2-3 månedslønninger. Dette gir trygghet om noe uventet skulle skje. En slik konto oppretter du enkelt i nettbanken din.
Du kan også åpne deg en FastSpar-konto og sette opp en spareavtale med et overkommelig beløp som overføres automatisk hver måned. FastSpar åpnes gjennom en rådgiver.
- Har jeg oversikt over hva jeg bruker pengene på?
Vet du egentlig hva du bruker pengene dine på i det daglige? Sett opp et budsjett og få et bedre overblikk over hva pengene dine/deres brukes til. Når du har satt opp budsjettet ditt kan du fort komme over poster hvor du bruker mer penger per måned enn du var klar over.
Ta en ekstra titt på utgiftspostene dine for å se om det er mulig å spare inn noen steder.
Tips: Last ned mobilbank og se på «siste bevegelser» et par ganger i uken.
Eksempler på hva du kan se på:
- Bruker du medlemskapet ditt i treningsstudio?
Sjekk om du kan fryse medlemskapet ditt en periode og kanskje trene utendørs. - Se gjennom alle abonnement du har – Netflix, HBO, aviser, blader mm. Trenger du alle?
- Kjøper du ofte lunsj eller kaffe? Det kan være mye penger å spare på å ta med lunsj hjemmefra.
- Prøv å handle mat en gang i uken istedenfor små handling hver dag.
- Kjøp brukt istedenfor nytt. Da sparer du både for deg selv og miljøet.
- Se over dine forsikringer og vurdere om det er noe du mangler eller eventuelt om du har flere forsikringer som dekker det samme.
- Har du boliggjeld er det gjerne det som er den høyeste månedlige utgiften din.
Ved å forlenge eller forkorte nedbetalingstid kan du få et helt nytt kostnadsbilde.
- Bruker du medlemskapet ditt i treningsstudio?
- Hva betaler jeg i forsikringer og er jeg godt nok dekket?
Ikke betal dobbelt
Kanskje har du innboforsikring gjennom en fagforening og kanskje jobben din dekker reiseforsikring for både deg og familien?
Er dekningen god nok?
Har du skaffet deg noe nytt som ikke er dekket av forsikringene du allerede har? Like viktig som det er ikke å betale på for mye, er det viktig å sørge for at man er godt nok dekket.
Forsikre inntekten
Har du personforsikring som dekker uførhet og død, samt barneforsikring på plass? Hvis du har barn, særkullsbarn, er samboer eller gift, bør du ha personforsikring.
Hvis du ikke har råd til å gå ned i inntekt, bør du ha uføreforsikring.
Før du kan kjøpe personforsikring må du levere en helseerklæring. Jo dårligere helsen din er, jo større sannsynlighet er det for at forsikringen din blir dyrere eller i verste fall avslått.
Kjøp derfor personforsikring mens du er frisk.
Sjekk ut de ulike forsikringene
Barneforsikring
En barneforsikring skal gi økonomisk hjelp til familien på kort sikt, og økonomisk støtte til barnet på lang sikt.
Det er lovpålagt å forsikre bilen sin, og bankene krever at boligen er forsikret dersom man har boliglån. Men det å sikre sin egen inntekt eller barnas fremtidige inntekt dersom uhellet skulle være ute, det er det ikke alle som tenker på.
- Har jeg en god plan for pensjonssparingen min?
Hele 3 av 10 sjekker ikke pensjonen sin fordi de stoler på arbeidsgiver. Det viser en undersøkelse foretatt av Frende Forsikring. Samtidig har én million ansatte den dårligste pensjonsavtalen loven tillater, med to prosent sparing. Skaff deg derfor oversikt, begynn å spar så raskt som mulig – gjerne i fond – for å gi deg selv en god pensjonisttilværelse.
Start pensjonssparing så tidlig som mulig
Pensjonen fra arbeidsgiver og stat er for mange ikke nok, så sørg for å få mest mulig ut av sparingen din. Jo tidligere du begynner å spare, jo mer fleksibel vil du være rent økonomisk. Ideelt sett bør du begynne å tenke på pensjonssparing når BSU-kontoen er fylt opp eller brukt på bolig. Med andre ord bør du begynne å spare til pensjon i trettiårene, selv om det høres tidlig ut for mange.
Det finnes flere måter å spare til pensjon på, og banken hjelper deg gjerne med å finne den løsningen som passer best for deg.
- Har jeg et mål for det nye året?
Sett deg klare mål. Har man et mål man jobber mot er det lettere å gjøre holde seg motivert. Sett deg tydelige økonomiske mål for året. Kanskje ønsker du å spare til ny bolig, eller kanskje bare en litt større bufferkonto.
- Trenger jeg litt hjelp?
Er du usikker på hvordan du kan få det beste ut av 2025? Ikke nøl med å ta kontakt med en av våre dyktige rådgivere. Hos oss møter du rådgivere med gode råd over en varm kaffekopp. Sammen kan dere legge en plan for året som hjelper deg med å oppnå de målene du har satt deg. Med god planlegging kan selv utfordrende år bli gode.
Noen ganger kan en prat og en kaffekopp være det man trenger.
Sjekk skattekortet
Det kan være mye å hente økonomisk enten det er ved å spare mer, refinansiere lån eller rett og slett gjøre små endringer i hverdagen. Du kan også spare mye penger ved å ta en ekstra titt på hva du bruker pengene dine på hver måned. Men første skritt er å sjekke skattekortet.
Et skattekort er et elektronisk dokument som viser en prognose for inntekt, fradrag, formue og lån og hvor mye skatt din som skal trekkes fra lønn, pensjon og andre ytelser før den blir utbetalt til deg. Beløpet som din trekkes, kalles skattetrekk eller forskuddstrekk.
16. desember sendte Skatteetaten ut årets skattekort. Har ting i livet ditt endret seg og du har fått samboer, blitt gift, skilt, fått ny jobb eller kjøpt/solgt bolig, er det ekstra viktig å sjekke at alt stemmer. Ingenting mer kjedelig enn en skattesmell du ikke var klar over.
Inntekt – Husk at tallene er beregnet utfra inntekt oppgitt av arbeidsgiver enten i oktober 2024 eller i noen tilfeller fra 2023, begge justert i forhold til antatt lønnsvekst. Sjekk lønnen din, og juster tallene slik at det blir helt riktig.
Gjeld – Skatteetaten bruker informasjon om gjelden din som er rapportert tidligere. De tar utgangspunkt i tall fra tidligere år, så hvis økonomien din har endret seg – for eksempel at du har tatt opp mer lån eller at renten har endret seg – blir ikke dette alltid registrert automatisk. Derfor er det lurt å sjekke at opplysningene på skattekortet ditt faktisk stemmer med situasjonen din nå. Skatteetaten har lagt til grunn at rentenivået i 2023 var lavere enn det vil bli i 2025.
Livssituasjon – Har du blitt samboer, gift eller skilt i løpet av året som har gått vil skatteregler være annerledes enn du er vant til. Vi anbefaler en titt på Skatteetatens nettsider for å dobbeltsjekke hva som gjelder for akkurat deg og din situasjon.
Alle monner drar
Det er bedre å spare litt enn å ikke spare i det hele tatt. Med en fast månedlig overføring til FastSpar-konto får du både god rente, gode sparevaner og en god reserve til den dagen du virkelig trenger det.
Kom i gang med FastSparSlik setter du opp et budsjett
Vet du hva du har å rutte med blir det mye enklere å prioritere hva du skal bruke penger på og hva du kan kutte ned på.
Les mer og lag budsjett
Unngå en «sur»
inngang på det nye året
Har du mistet oversikten over pengeforbruket etter julegaveshoppingen? Vi har laget en sjekkliste som kan hjelpe deg å ta grep slik at du kan få en god og sunn økonomisk start på året.
Dette kan du gjøreBanken som er nærmere folk flest
Vi ønsker å være tilstede når du trenger oss – digitalt, på telefon eller fysiske møter. Velg det som passer deg best.
Ta kontakt med ossØnsker du å snakke med oss om din økonomi?
Våre dyktige rådgivere hjelper deg gjerne med å finne løsninger som passer best for deg og din familiesituasjon.