En bragd i seg selv, når man tenker på at de har 50 eller 25 km med skigåing eller skiløping om du vil, foran seg. Hvert stavtak og fraspark og hver kilometer de legger bak seg er en seier, ikke over andre, men en seier over seg selv.
Historien og mannen bak navnet
Arrangementet Thorleif Haugs Minneløp, på folkemunne Hauern, er oppkalt etter langrennsløperen, kombinertløperen og skihopperen Thorleif Haug. Han var viden kjent for sin fine opptreden, på og utenfor idrettsarenaen. Kanskje var han den mest populære idrettsprofilen i landet vårt på den tiden han konkurrerte for ganske så nøyaktig 100 år siden.
I tillegg til å være en likandes kar, tok Thorleif Haug medaljer og kongepokaler i fleng, samtidig som han gav glede tilbake til folk rundt seg. Og det sies at han delte ut gratis ski til barn og unge fra sin lille skifabrikk i Langesgate på Strømsø i Drammen. Han ville at barna skulle få oppleve den gleden han selv følte ved å være ute i skog og mark, mestre skigåing og kjenne adrenalin-rushet utfor hoppkanten.
Litt sånn er det også for oss i Sparebanken Øst. I en årrekke har vi gitt penger til arrangøren av Thorleif Haugs Minneløp – Hauern. Slik at de, som nå er representert gjennom Finnemarka Idrettslag, kan føre tradisjonen videre.
Skirennet startet allerede i 1966 og har senere blitt utvidet til et sykkelritt og et terrengløp. Her skapes mestringsfølelse og glede ved å være ute i naturen på alle årstider. Pengene vi gir gjennom gavefondet Spire er avkastning fra bankens overskudd, og har som formål å føre noe tilbake til lokalsamfunnet som er av allmenn interesse og glede.
Skiglede er nettopp det som er hovedelementet i arrangementet Hauern. Du kan velge å gå så fort eller så sakte som du vil (med og uten tidtaking). Her er det mest viktig å delta og føle gleden av å gå på ski i idylliske Finnemarka.
Hauern 2024
3/2 Thorleif Haugs Minneløp 50/25 km ski
4/2 Minihauern for barn på Eiksetra
1/6 Hauernrittet 31 km sykkelritt
21/9 Hauernløpet 18,5 km terrengløp
21/9 HauernUltra – 55,5 km terrengløp
Gaver til fellesskapet
Sparebanken Øst er opptatt av å gjøre lokalsamfunnet litt bedre for flere. I 2023 har 82 lag, forbund, foreninger, organisasjoner og stiftelser fått 22 millioner kroner i støtte fra Gavefondet Spire.
Sjekk oversikten her!Skikongen Thorleif Haug
Hans meritter på ski er mange, og de kanskje aller gjeveste og mest omtalte er medaljene han sanket inn under de første vinterlekene (OL) i Chamonix i 1924. Her vant han gullmedalje med klar margin på distansene 50 km, 18 km og i kombinert. Norge stod på hodet, og hjemkomsten går inn i historiebøkene som en av de største som er blitt norske idrettsutøvere til del. Det er litt av denne gleden man nå skal gjenskape i 2024, hvor det feires at det er 100 år side.
I bagasjen hjem hadde Thorleif også en bronsemedalje, som han fikk i hopprennet. Senere skulle det vise seg at en regnefeil var blitt gjort, og han rykket ned til fjerde plass, og måtte gi fra seg medaljen. I 1974 ble selve medaljen overrakt til norskamerikaneren Anders Haugen, da han kom til Norge som 86-åring.
I alt vant Haug ti kongepokaler i langrenn, hopp og kombinert. Fordi det var begrenset hvor mange pokaler en løper kunne vinne per år, fikk han bare med seg åtte av dem til premieskapet sitt.
Mer om Hauern og Thorleif Haug finner du på arrangementets nettside
Thorleif Haug satte sine spor
Skisporene etter skikongen er for lengst visket ut, men hans navn og minne er godt bevart gjennom de tre arrangementene foregår i hans lekegrind – den vakre Finnemarka. I tillegg er han hedret på disse plassene:
- Thorleif Haugs vei – lysløypen som strekker seg langs Bragernesåsen i Drammen
- Thorleif Haug statue – ved innkjøringen til Spiralen er utført av billedhuggeren Per Palle Storm
- Haugs vei – Voksenkollen i Oslo i 1952
- Haugstua – hans barndomshjem på Vivelstad i Lier er blitt restaurert og kan besøkes etter avtale med Skikongens Venner
Les mer om nærmiljøtiltak som har fått støtte
I serien #DagensSPIRE gir vi deg innblikk i prosjekter som har fått støtte fra Sparebanken Øst sitt gavefond. Her kan du lese mer om hvordan de påvirker folk som lever og bor i nærmiljøet.