Jeg ble bitt av basillen, og visste med en gang at det var akkurat denne type form for sykling jeg elsket. Kort, intenst, eksplosivt.
Anita Yvonne Stenberg, VM bronse i banesykling
I korona-tiden har det også i Danmark vært restriksjoner med stengte treningssentre og velodrombane. Anita har derfor tatt i bruk landeveien og installert treningsutstyr i leiligheten sin. Hun og hennes trener Kenneth Berner er nå i gang med et nytt og spennende prosjekt for å optimalisere treningen hennes. Prosjektet går ut på å studere hvordan kvinners syklus og kosthold påvirker treningsutbyttet. I minst et halvt år fremover skal det måles; morgenpuls, morgentemperatur, søvn, vekt og humør. I tillegg registreres alt matinntak med tanke på kcal, protein og karbohydrater. De har tatt i bruk søvnmonitor, laktatmåler og urinprøveanalyse og Anita har lovet oss en rapport – den gleder vi oss til å se.
Fra 0 til 100 på 12 år
Anita startet å sykle i 2008 bare for å ha det gøy og få litt avveksling fra spinning-timer. Etter å ha jobbet en hel sommer for å få råd til landeveissykkel begynte hun først i Drammen Cykleklubb og litt senere ble det overgang til Asker Cykleklubb som hadde et elitemiljø. En ulykke gjorde at hun mistet landeveis-NM i 2009, men det var også på grunn av det at hun som junior vant sin første NM gullmedalje på bane da denne konkurransen foregikk senere på året. Etter det satset hun videre på landevei og banesykling. I 2011 fikk hun en litt spesiell bursdagsgave av sin ungarske mor. Hun fikk lov til å trene med det Ungarske banelandslaget i tre uker. Da hun så fikk lov til å konkurrere sammen med dem var det gjort!
Siden den gang har hun gått fra å være amatør til å være en av verdens beste banesyklister. 20-30 timers trening i uken utenom konkurransesesong fordeles mellom sykkeltrening på bane og landevei i tillegg til vekttrening, yoga og mental trening. Takket være noen få samarbeidspartnere som blant annet Sparebanken Øst, får hun det hele til å gå rundt sammen med en deltidsjobb som kundekonsulent i et garn-firma.
Gleden av å få det kicket som både treningen og konkurransene gir, og den følelsen av og endelig lykkes – det er det som motiverer henne. Den følelsen av å klare noe, enten en trening eller konkurranse, som føles uoppnåelig og likevel klare det. Det er rett og slett en følelse jeg elsker, sier Anita.
Mitt største mål er OL. Dog har jeg også en minst like stor drøm om å vinne både EM og VM. Jeg elsker å utfordre meg selv og se hvor god jeg kan bli.
Anita deler gjerne hverdagen sin med sine følgere på sosiale medier. Vi synes det er spennende å følge hennes oppdateringer om livet som banesyklist med det norske flagget på brystet og målsetningen om Tokyo OL tatovert på kroppen.
Følg henne du også
Norgesmester 75 ganger
Nordisk mester 17 ganger
Verdenscup/Nations Cup to gull, en sølv og en bronse
VM bronse 2020
5. plass i Tokyo OL 2021
EM gull i 2022, 2023 og 2024
EM sølv i 2024
Medaljene er tatt i 4 forskjellige disipliner