Barnas Historielag graver i fortiden

Hvis vi ikke får barn interessert i røttene sine,
dør historiene ut...

Dette er noe Eiker Historielag er opptatt av å bidra til. Dermed stod de bak søknaden om midler til en litt spesiell aktivitet for barn.

Den arkeologiske utgravingen som startet på Sem ved Hokksund i mai 2023 viser til funn fra både ett og to tusen år tilbake. Dette kan være en helt unik mulighet for barn og unge å bli kjent Øvre Eikers fortid fra jernalderen. Her får barn og unge en mulighet til å være med å forme Norgeshistorien, bli inspirert og få interesse for vår unike kulturarv. En historie verdt å fortelle synes vi. 

Sem har vært et svært viktig sted fra bronsealderen, gjennom hele jernalderen og inn i vikingtiden og middelalder. Etter som havnivået lå fire fem meter høyere i vikingtiden enn i dag gikk det en fjordarm helt inn til Hokksund og Vestfossen. Det var derfor mulig å seile store skip til Sem noe de arkeologiske funn også vitner om.  

Ruinene fra fortiden

Det er et møysommelig arbeid å grave vekk lagene som dekker de spennende gjenstandene. Aller først ble den leirholdige matjorden gravd forsiktig vekk ved hjelp av maskiner, og deretter ble det gjennom sommeren søkt med metalldetektor. Centimeter for centimeter ble gjennomsøkt med stor nøyaktighet. Der det gjøres funn, tar man i bruk spesielle skjeer og koster før funnet forsiktig avdekkes. Arkeologi er en jobb som krever fokus, tålmodighet og vilje til å lære.

Profesjonelle arkeologer fikk hjelp av barn og unge tilknyttet Barnas Historielag, til dette arbeidet. En spennende jobb som bød på både regn og søle, men dette ble fort glemt når funn av potteskår, beinrester og gjenstander fra riktig gamle dager kom frem i dagens lys.  

Utgravingen er nå unnagjort, og hvilke funn de avdekket! En hodeskalle av et svin med intakte hoggtenner ble funnet skjult i en grop, en helt spesiell bygning i 17m bredde, glassperler fra «nyere» tid og dekorerte deler av sverd. Også krittpiper, skjell av østers og blåskjell, glass, murstein, takstein, jernnagler, flint, keramikk og porselen var blant funnene. Alt dette er pakket inn og vil tas opp for å bli analysert og tidsbestemt ved Arkeologisk Institutt.

Nå er det to år siden arkeologene var ferdig med den ti uker lange møysommelige utgravingen. Ett av funnene viste seg å være enda mer spesielt enn de hadde sett for seg. Førsteamanuensis ved Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo har analysert seg frem til at det enorme huset ble oppført på 200-tallet. Mer enn 1.000 år eldre enn de først trodde. Og siden Langhuset var så spektakulær tror de at en konge kan ha bodd der. Tenk en konge på Sem! Les oppdateringen på Eikerbladet.

Gøy på sommerskole

Gøy og givende er ord som brukes om jobben fra ungdommens side.  Det er ikke hver dag man får en slik mulighet til å gå tilbake både ett og to tusen år i tid. De fikk en følelse av hvordan folk og dyr levde, og fra arkeologene fikk de en kunnskap som neppe er mange til dels. Kjører du forbi jordet på Sem skal du vite at fortidsminnene nok også ligger under veien du kjører på. En historie som ungdommen garantert vil ta med seg resten av livet, og fortelle om til sine barn og barnebarn. Historiefortelling som er viktig for ettertiden.

Gave tildeling 2023: 40.000 kroner
Søker: Eiker Historielag
Formål: Barns deltakelse i arkeologisk utgraving

Nærmiljøtiltak som har fått støtte

Få innblikk i prosjekter som har fått støtte fra Sparebanken Øst og hvordan de påvirker folk som lever og bor i nærmiljøet.

Les mer