Lokalt engasjement med monstre og prinsesser

Teatergruppen i Mjøndalen inspireres av det som skjer på postnummer 3050 og der omkring

Mjøndalen Barne- og Ungdomsteater går sin egen vei. Der bruker de det som skjer i lokalsamfunnet til å lage en fortelling. Manus skrives og kostymer og kulisser blir til. Alt basert på ting fra virkeligheten. Både av det gode – og det omdiskuterte.

I 2023 het forestillingen «Vinterskatten». Et stykke om vennskap, miljø og skattejakt basert på vikinghistorie og en nedgravd kobberkjele. Om det har noe med ombyggingen som skjedde på gjenvinningsstasjonen Mile det året, er trolig, men ikke bekreftet.

I fjor høst het stykket «Monster på hjørnet» og handlet om monster, demonstrasjoner mot den planlagte radaren på Sirikjerke og en vakker prinsesse. Og stedet i historien var selvsagt pub’en «Olsen på hjørnet».

Spennende, morsomt og men også litt skummelt var oppsummeringen fra publikum som strømmet til Mjøndalen Samfunnshus.

Hva høsten bringer gjenstår å se. Kanskje har det noe med fotball å gjøre?

For å få alt klart til finalen, må det øves. Øvingen som barna holder på med i månedsvis ser morsom ut. For som alt annet, må resultatet testes underveis. Da flytter de ut av øvingslokalene og deltar på byens små og store arrangement og gir oss publikum smakebiter på hva de har i vente. De benytter enhver anledning til å vise frem det de har øvd på, og det er vi glade for! Vil du vite mer om teatergruppen, se her.

Jeg tror det kommer til å gå fint. Det blir veldig mye stress mot slutten, men det pleier å gå fint, sier skuespiller Isabell i et intervju rett for forestillingen i november.

Teater hele året

Ganske likt idrett har også teater sin sesong. Månedene før en forestilling og månedene etter. Men det er aldri stille lenge av gangen.

Å stå på en scene, si sine innøvde replikker med innlevelse og sjarm, foran en sal fylt av fremmede mennesker er imponerende. Det skaper mestring og gir trygge barn og unge. Ikke bare når de står på scenen, men også ellers i hverdagen.

Så når teppet har falt og publikum gått hjem er teaterlek og teaterskole ingrediensen på samlingene. Gjennom året blir barna godt kjent, og er en del av en gruppe. Vennskap knyttes på tvers av alder, kjønn og geografi, og de har et sted å høre til.

Uansett om teater blir en karriere eller bare et kjært minne, gir det å være en del av en gruppe likesinnede både selvtillit, inspirasjon og nye muligheter.

For det å stå foran et publikum, enten det er stort eller lite, det er noe barna vokser på. Og det er garantert til stor nytte i voksenlivet.

«Break a leg» sier vi til alle barn og foreldre – måtte 2025 bli et godt teaterår!

Les om andre teatergrupper