Denne kronikken er skrevet av Ingrid Aggi Vinterlykke, avdelingsbanksjef for Sparebanken Øst. Artikkelen ble først publisert i Drammens Tidende under økonomispalten «Mine Meninger»
Trenger du råd om veien til din første bolig? Snakk med en av våre rådgivere:
Snakk med en rådgiver Søk boliglån
Jeg husker godt hvor nervepirrende det var å kjøpe min første bolig – finansieringsbevis, budrunder, og den evige usikkerheten rundt om jeg tok riktig valg. Nå, som rådgiver i banken, møter jeg daglig unge mennesker med de samme spørsmålene og bekymringene. Det er en stor avgjørelse, og det er helt normalt å kjenne på usikkerhet.
Egenkapital og renter – hva bør du tenke på?
Regjeringen har senket egenkapitalkravet fra 15 til 10 prosent. Det betyr at du nå trenger 300.000 kroner i stedet for 450.000 i egenkapital for en bolig til 3 millioner (pluss omkostninger). Dette har gjort det lettere for flere å komme inn på boligmarkedet, og det har også forenklet muligheten for foreldre å stille som kausjonister.
Men selv om det er lettere å komme i gang, er det viktig å huske på at renta kan svinge. Norges Bank justerer renten basert på faktorer som inflasjon, verdensøkonomien og lønnsvekst, og det finnes ingen garanti for når eller om renten går ned – selv om signalene er sterke.
Banken din vil fortsatt regne med at du må tåle en rente på rundt 7 prosent. Men økonomisk må du tenke lenger enn bare på boliglånet, men også regne med utgifter på alt fra strøm, mat og forsikringer til en sosial hverdag.

Boligmarkedet er i gang – men ikke la deg stresse
Hvis du følger med i mediene, har du sikkert sett at eiendomsmeglere rapporterer om høy aktivitet allerede i januar. Det kan gi inntrykk av at du må handle raskt for å sikre deg drømmeboligen. Drammen er for eksempel en by hvor det er økt aktivitet på boligmarkedet. Drammens Tidende skriver om lokale eiendomsmeglere som melder om flere salg og flere på visning etter at egenkapitalkravet ble satt ned fra nyttår. Men det betyr ikke at du skal handle i panikk.
Å kjøpe bolig er en av de største avgjørelsene du tar i livet. Det er viktigere at du tar det riktige valget for deg, enn at du handler raskt.
Jeg anbefaler alltid førstegangskjøpere (eller hvem som helst, egentlig) å bruke litt tid på research. Gå på visninger i området du vurderer, så får du en bedre følelse av hva du faktisk vil ha. Kanskje du finner det perfekte stedet før du hadde tenkt – eller kanskje du innser at du må lete litt til.
Finansieringsbevis – nøkkelen til effektiv boligjakt
Et av de viktigste stegene for å være klar når drømmeboligen dukker opp, er å skaffe seg et finansieringsbevis. Dette er en bekreftelse fra banken på hvor mye du kan låne. For selger og megler viser det at du er en seriøs kjøper, og i et marked som kan gå fort, kan dette være avgjørende.
I tillegg gir finansieringsbeviset deg en tydelig grense for hva du faktisk har råd til. Det er fort gjort å tenke «bare litt mer» i en budrunde, men da er det lett å havne i en økonomisk situasjon som blir strammere enn du hadde planlagt.