«Er det lurt å kjøpe nå
eller skal jeg vente?»

Boligprisene øker, rentene er usikre, og egenkapitalkravet er senket. Så hva gjør du? Hopper du inn i boligmarkedet nå, eller venter du?

Denne kronikken er skrevet av Ingrid Aggi Vinterlykke, avdelingsbanksjef for Sparebanken Øst. Artikkelen ble først publisert i Drammens Tidende under økonomispalten «Mine Meninger»

Trenger du råd om veien til din første bolig? Snakk med en av våre rådgivere:

Snakk med en rådgiver     Søk boliglån

Jeg husker godt hvor nervepirrende det var å kjøpe min første bolig – finansieringsbevis, budrunder, og den evige usikkerheten rundt om jeg tok riktig valg. Nå, som rådgiver i banken, møter jeg daglig unge mennesker med de samme spørsmålene og bekymringene. Det er en stor avgjørelse, og det er helt normalt å kjenne på usikkerhet.

Egenkapital og renter – hva bør du tenke på?

Regjeringen har senket egenkapitalkravet fra 15 til 10 prosent. Det betyr at du nå trenger 300.000 kroner i stedet for 450.000 i egenkapital for en bolig til 3 millioner (pluss omkostninger). Dette har gjort det lettere for flere å komme inn på boligmarkedet, og det har også forenklet muligheten for foreldre å stille som kausjonister.

Men selv om det er lettere å komme i gang, er det viktig å huske på at renta kan svinge. Norges Bank justerer renten basert på faktorer som inflasjon, verdensøkonomien og lønnsvekst, og det finnes ingen garanti for når eller om renten går ned – selv om signalene er sterke.

Banken din vil fortsatt regne med at du må tåle en rente på rundt 7 prosent. Men økonomisk må du tenke lenger enn bare på boliglånet, men også regne med utgifter på alt fra strøm, mat og forsikringer til en sosial hverdag.

Les mer om egenkapital 

Ingrid Aggi Vinterlykke, avdelingsbanksjef i Drammen
GJØR RESERCH: Aggi forteller at sine beste råd til unge på jakt etter sin første bolig er å sette seg inn i boligmarkedet, gjøre research og dra på visning.

 

Boligmarkedet er i gang – men ikke la deg stresse

Hvis du følger med i mediene, har du sikkert sett at eiendomsmeglere rapporterer om høy aktivitet allerede i januar. Det kan gi inntrykk av at du må handle raskt for å sikre deg drømmeboligen. Drammen er for eksempel en by hvor det er økt aktivitet på boligmarkedet. Drammens Tidende skriver om lokale eiendomsmeglere som melder om flere salg og flere på visning etter at egenkapitalkravet ble satt ned fra nyttår. Men det betyr ikke at du skal handle i panikk.

Å kjøpe bolig er en av de største avgjørelsene du tar i livet. Det er viktigere at du tar det riktige valget for deg, enn at du handler raskt.

Jeg anbefaler alltid førstegangskjøpere (eller hvem som helst, egentlig) å bruke litt tid på research. Gå på visninger i området du vurderer, så får du en bedre følelse av hva du faktisk vil ha. Kanskje du finner det perfekte stedet før du hadde tenkt – eller kanskje du innser at du må lete litt til.

Finansieringsbevis – nøkkelen til effektiv boligjakt

Et av de viktigste stegene for å være klar når drømmeboligen dukker opp, er å skaffe seg et finansieringsbevis. Dette er en bekreftelse fra banken på hvor mye du kan låne. For selger og megler viser det at du er en seriøs kjøper, og i et marked som kan gå fort, kan dette være avgjørende.

I tillegg gir finansieringsbeviset deg en tydelig grense for hva du faktisk har råd til. Det er fort gjort å tenke «bare litt mer» i en budrunde, men da er det lett å havne i en økonomisk situasjon som blir strammere enn du hadde planlagt.

16. august 2021

Skaff finansieringsbevis

Den dagen du finner boligen du vil ha, står du mye sterkere i budrunden om du har et finansieringsbevis i lommen. Det er enkelt å skaffe seg, og gjelder for tre måneder.

Slik går du frem

Sitte på gjerdet eller hoppe i det?

Dette spørsmålet får jeg ofte fra kunder: «Er det lurt å kjøpe nå eller skal jeg vente?» Svaret avhenger av din livssituasjon og fremtidsplaner. Historisk sett stiger boligprisene over tid, men det betyr ikke at du skal kjøpe for enhver pris.

Har du planer om å flytte om ett eller to år, eller er du usikker på jobbsituasjonen? Da kan det være lurt å vente litt. På den måten kan du spare opp mer egenkapital og slippe å risikere å måtte selge raskt dersom du får endringer i økonomien din.

Men hvis du ser for deg å bo i boligen i fem til sju år eller mer, trenger du kanskje ikke bekymre deg like mye for kortsiktige svingninger i rente og boligpriser.

Bruk fagpersoner på veien

Det kan føles overveldende å skulle ta en så stor avgjørelse, spesielt hvis det er første gang du kjøper bolig. Derfor er det viktig å bruke de ressursene du har tilgjengelig. Rådgivere, som meg, er her for å guide deg gjennom alt fra prosessene rundt boligkjøp, til sparing og hvordan du setter opp et budsjett som gir deg økonomisk trygghet.

Husk at ingen forventer at du skal kunne alt om renter, egenkapital og finansieringsordninger på forhånd. Det er der

Ta deg tid, men vær forberedt

for vi er her – for å hjelpe deg med å ta trygge og gjennomtenkte valg.

Uansett om du føler at tiden er inne for å kjøpe nå, eller om du vurderer å vente, er det viktig å være forberedt. Snakk med fagfolk, bruk tid på å forstå markedet, og vær ærlig med deg selv om hva du både vil og kan. Boligdrømmen din trenger ikke være en stressfaktor – med litt planlegging kan du ta valget som er riktig for deg.

Og husk: Du trenger ikke ha alle svarene med en gang. Lykke til!

13. februar 2025
Aktuelt

Elisabeths tre beste sparetips

Gode råd både til deg på flyttefot, og til deg som trenger mer kontroll på hverdagsøkonomien.

Dette bør du gjøre nå
20. september 2024
Aktuelt

Sjekk vår flytteguide!

Enten du skal kjøpe bolig for første gang, flytte til noe større eller mindre, er det mange ting å finne ut av før du starter jakten.

Se hva du bør gjøre
23. oktober 2024
Lån

Billigere boliglån for unge🎉

Vi gir deg under 34 år et superbra boliglån med Boliglån Ung. Hos oss er det enkelt – om du skal søke om eller flytte boliglån.

Les mer om Boliglån Ung