Alle kan derfor varsle om potensielle brudd eller brudd på menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold hos bankens leverandører eller forretningsforbindelser i denne kanalen ved å fylle ut skjemaet under.
Hvorfor gjøres dette?
Gjennom åpenhetsloven er banken pålagt å utføre aktsomhetsvurderinger i tråd med OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper. Men grunnleggende menneskerettigheter menes de internasjonalt anerkjente menneskerettighetene som blant annet følger av FNs konvensjon om økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter fra 1966, FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter fra 1966 og ILOs kjernekonvensjoner som grunnleggende rettigheter og prinsipper i arbeidslivet.
Ved å støtte UN Global Compact sine 10 prinsipper for et bærekraftig næringsliv tar Sparebanken Øst et tydelig standpunkt for å ivareta grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i vår verdikjede, herunder spesifikt ved å følge prinsippene om å:
- støtte og respektere vern om internasjonalt anerkjente menneskerettigheter
- påse at vi ikke medvirker til krenkelser av menneskerettighetene
- holde organisasjonsfriheten i hevd, og sikre at arbeidstakers rett til å føre kollektive forhandlinger anerkjennes i praksis
- sikre avskaffelse av alle former for tvangsarbeid
- sikre reell avskaffelse av barnearbeid, og
- sikre at diskriminering i arbeidslivet avskaffes.
Hvem kan varsle?
Alle som ønsker kan varsle gjennom denne varslingskanalen, inkludert bankens leverandører, forretningsforbindelser, investorer, samarbeidspartnere og andre interessenter. Bankens ansatte kan også varsle om forhold i verdikjeden, men ved interne kritikkverdige forhold hos Sparebanken Øst skal bankens ansatte følge interne varslingsrutiner.
Hva gjøres i etterkant?
Banken vil snarest gjennomgå og vurdere om det skal igangsettes nærmere undersøkelser av om det foreligger faktiske eller potensielle negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.