«Vippsran» og penger:
– Snakk med ungdommen!

Sommerferien er på hell, og mens vi nyter deilige sommerdager, dukker ny-ordet «Vippsran» oftere opp.

Kronikk av Anette Green, avdelingsbanksjef for Sparebanken Øst. Artikkelen ble først publisert i Drammens Tidende under økonomispalten «Mine Meninger»

«Vippsran» er særlig utbredt blant ungdom. Det er derfor ekstra viktig for foreldre og ungdom å ha en god dialog om økonomi og penger.

Trenger du gode tips og råd om økonomi? Snakk med en av våre rådgivere:

Finn ditt kontor Kontakt rådgiver

Skremmende utvikling med «Vippsran»

Ungdom som raner ungdom eller barn er ikke et nytt fenomen, selv om metodene endrer seg. Men det har vært en skremmende økning i antall tilfeller. Tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser en stor økning i barn og ungdom som blir utsatt for ran eller grovt ran: I 2023 var det 234 ofre mellom 10-14 år. Det er en økning på 59 prosent fra 2022 og nesten tredobling fra 2021. I alderen 15-19 år er økningen enda større. I 2023 ble det registrert 342 ransofre. Det er en økning på hele 75 prosent fra 2022, og det høyeste tallet de siste 20 årene.

Det er en trist og alvorlig utvikling. Både jeg og flere av mine venner og kolleger har tatt en ekstra prat med ungdommene våre om hvordan å forholde seg til dette. Blant annet kan det være lurt å ha en ekstra konto, slik at man kan overføre og ikke ha mer penger på Vipps-kontoen enn det som absolutt trengs.

avdelingsbanksjef Anette Furunes Green
Avdelingsbanksjef Anette Furunes Green

Viktige råd

For «Vippsran» betyr at ranere truer til seg penger ved bruk av appen Vipps. Den som blir ranet må vise hvor mye penger han eller hun har på Vipps-kontoen og deretter overføre til ranerne. Vipps sier selv at det er vanskelig å stoppe og forhindre slike ran, men de oppfordrer blant annet til å holde verdifulle eiendeler, som telefonen, i lommen eller vesken for å unngå å tiltrekke seg uønsket oppmerksomhet. Det gjelder spesielt på kvelden og natten.

I en artikkel hos NRK kommer politiet med disse viktige rådene til unge som havner i slike situasjoner:

  • Se om det er noen voksne rundt deg som kan hjelpe deg i gjerningsøyeblikket.
  • Husk detaljer om gjerningspersonen/gjerningspersonene.
  • Varsle foreldre og politiet etter at det har skjedd.
  • Ikke «leke helt», og forhold deg til det gjerningspersonen sier.
  • Ikke provoser raneren, prøv å beholde roen.
  • Prioritere egen helse og at man ikke blir skadet

Kunnskap gir trygghet

Vi er opptatt av at barn og unge skal lære om penger og økonomi tidlig. Det gjelder både kortvett, økonomisk sikkerhet og økonomisk svindel. Kunnskap om lån, renter, kortbruk, budsjettering og sparing gjør ungdommene bedre rustet til voksenlivet. Hvert år reiser vi rundt til lokale ungdomsskoler i Drammen og Eiker og snakker om privatøkonomi. Timene er veldig populære, og gir ungdommen et perspektiv på hva det faktisk koster å leve og bo – og at valg av utdanning påvirker inntekt. For en tid tilbake sa hele 72 % av 15-åringene som hadde fått undervisning av oss at de vil lære mer. Det sier noe om hvor viktig kunnskap om dette er. Og med kunnskap kommer trygghet.

Lær ungdom å være kritisk

Selv om ran er det vi ser mest av i media nå for tiden, vet vi at det finnes mange andre måter å bli svindlet på – både for barn, unge, voksne og eldre. Jeg er veldig glad for at det er mye fokus på dette fra flere banker og finansinstitusjoner. Jo flere som bidrar, jo vanskeligere gjør vi det for dem som ønsker å svindle oss. Finans Norge har en kampanje som heter «Stopp, tenk, sjekk». Stadig flere mottar falske eposter, meldinger eller telefoner der målet er å få oss til å klikke på noe eller oppgi personlig informasjon. Det er derfor lurt å stoppe opp og tenke seg om en ekstra gang før man klikker på en rar lenke eller gir opplysninger om seg selv. Og husk at det ikke bare er de eldre som går i digitale feller. Lær barnet og ungdommen din hvordan svindlerne går frem. Det kan plutselig komme et tilbud i sosiale medier som er for godt til å være sant. Svindel.no oppgir at sju av ti nye nettbutikker er falske – og opp mot 300.000 nordmenn kan ha blitt lurt i forbindelse med netthandel det siste året. Da er det viktig å lære seg og være kritisk.

Snakk med ungdommen

Jeg sender med dette en sterk oppfordring til alle med barn og ungdom i hus: Snakk med de unge om penger og økonomi. Selv om de kanskje synes det er lite interessant å høre på til tider, så fester det seg litt etter litt. Enkle regler og råd bidrar til at de føler seg tryggere når de er ute og ferdes, samtidig som økonomisk teft gir dem bedre rammer for fremtiden.

31. mai 2022
Aktuelt

Vær obs på
svindelforsøk

Det pågår forsøk på svindel for tiden. Vær spesielt oppmerksom på telefonsamtaler, som stadig blir vanskeligere å avsløre.

Slik avslører du svindleren
27. juni 2023
Aktuelt

Enklere hverdag med Apple Pay

Har du et bankkort fra Sparebanken Øst kan du bruke Apple Pay på iPhone 6 eller nyere, eller Apple Watch. Du må være over 13 år for å kunne aktivere og ta i bruk tjenesten.

Kom i gang med Apple Pay
18. oktober 2019
Aktuelt

Slik kjøper du din første bolig

Syv gode råd til deg som er førstegangskjøper.

Se rådene her